Convenția de consum

Una din metodele destul de eficiente de combatere a estimărilor eronat stabilite de către operatorii de distribuție este aceea prin care consumatorul stabilește care este valoarea maximă a consumului care poate fi facturat în lunile în care operatorii de distribuție includ "estimări" și nu efectuează citiri de regularizare.

Printr-o simplă informare adresată furnizorului de energie, consumatorul final poate transmite acestuia estmarea consumului care urmează să fie realizat în perioada următoare. Totodată este bine să rețineți câ daca estimarea trimisă de dvs. este greșită, aceasta se poate corecta oricând cu minim 15 (cincisprezece) zile lucrătoare înainte de începerea perioadei de facturare. De exemplu: dacă vreți să corectați estimarea dvs. începând cu 01.01.2022 trebuie să anunțați furnizorul de energie până la data de 09.12.2021.

De ce ar trebui să transmiteți acest consum estimat?

Furnizorii dvs. au obligația de a informa operatorii de distribuție că ați solicitat modificarea cantității estimate în termen de două zile lucrătoare de la data la care primesc estimarile dvs.

Operatorii de distribuție au obligația de a modifica baza lor de date conform solicitării consumatorului. Bineînțeles că ANRE "a uitat" din nou să stabilească în ce interval de timp trebuie realizată operațiunea și să stabilească și obligația operatorilor de distribuție de a informa în scris, prin email, fie furnizorul de energie, fie consumatorul final, fie pe amândoi.

În lunile în care operatorul de distribuție NU efectuează citirea de regularizare și în care consumatorul NU transmite autocitirea, cantitatea maximă care se facturează este cantitatea stabilită prin convenția de consum. În mod normal!

Furnizorul ar trebui să verifice respectarea acestei cantități maxime de către operatorul de distribuție și să conteste orice cantitate de energie mai mare decât aceea stabilită de consumator trimisă de operatorul de distribuție spre facturare. Majoritatea furnizorilor NU o fac!

Și atunci consumatorul trebuie să își apere drepturile!

Bineînțeles că există cazul în care consumatorul nu știe ce consum a înregistrat în lunile anterioare, pentru a putea face un calcul aproximativ al consumului lunar din perioada următoare.

Recomandăm consumatorilor casnici să facă urmatoarea operație:

1. Luați ultima factură de energie electrică în care apare termenul "regularizare" - se presupune că operatorul de distribuție a efectuat operațiunea de "citire" în teren, la fața locului.

2. Luați o factură de energie electrică mai veche de 1 an în care apare din nou termenul de "regularizare"

3. Calculați numărul de zile dintre datele la care apare "regularizare". Pentru o mai corectă aproximare numărul acesta trebuie să fie mai mare de 300 de zile

4. Calculați diferența dintre indecșii înscriși pe facturi în dreptul datelor respective.

5. Împărțiți diferența indecșilor la numărul de zile și veți avea Consumul Mediu Zilnic (vă recomandăm să folosiți maxim 1 zecimală)

Practic ați calculat cât consumați dvs. în medie în fiecare zi.

Această valoare o puteți înmulți cu numărul de zile ale unei luni calendaristice din paerioada următoare și veți avea o estimare destul de precisă a cantității de energie electrică pe care o veți consuma în condiții normale.

Plecând de la acest calcul puteți transmite convenția de consum pe baza căreia se va realiza facturarea în lunile în care nu transmiteți autocitirea și operatorul de distribuție nu efectuează citirea de regularizare.

Dacă ați realizat acest calcul puteți folosi acest formular pentru a transmite convenția de consum corespunzătoare fiecărui loc de consum accesând acest link:

https://www.reclamatii.info/transmitere-conventie-consum-anual/

Conținut creat la data de: 04.12.2021
Ultima actualizare: 14.07.2025 07:23:02